message
burger_big dish

Burgery z buraka

Składniki:
Pół szklanki kaszy jaglanej
Pół szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka Oleju Jedyny Szefa
Majonez Wielkopolski
Ketchup
4 bułki pełnoziarniste
1 cm imbiru
2 średnie buraki
1 cebula
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki nasion dyni
Świeże warzywa
(pomidor, sałata, papryka)
Ogórek kiszony

Przygotowanie:

Umyte i obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i imbirem, dodać bulion warzywny, ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, sok z cytryny, uprażone pestki dyni oraz Olej Jedyny Szefa. Uformować burgery odpowiednie do wielkości bułki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach przez 15 minut z każdej strony. Na kilka minut przed końcem pieczenia do piekarnika włożyć bułkę, żeby się lekko podpiekła. Następnie przeciąć ją, posmarować majonezem, ułożyć burger i ulubione warzywa.

Wskazówki:

Kaszę jaglaną przed gotowaniem wypłukać w gorącej wodzie, dzięki czemu nie będzie gorzka. Gotować przez około 20 minut w 1 szklance wody.

Czas przygotowania:

60 minut

Ilość porcji:

dla 4 osób

Składniki:
Pół szklanki kaszy jaglanej
Pół szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka Oleju Jedyny Szefa
Majonez Wielkopolski
Ketchup
4 bułki pełnoziarniste
1 cm imbiru
2 średnie buraki
1 cebula
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki nasion dyni
Świeże warzywa
(pomidor, sałata, papryka)
Ogórek kiszony

Przygotowanie:

Umyte i obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i imbirem, dodać bulion warzywny, ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, sok z cytryny, uprażone pestki dyni oraz Olej Jedyny Szefa. Uformować burgery odpowiednie do wielkości bułki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach przez 15 minut z każdej strony. Na kilka minut przed końcem pieczenia do piekarnika włożyć bułkę, żeby się lekko podpiekła. Następnie przeciąć ją, posmarować majonezem, ułożyć burger i ulubione warzywa.

Wskazówki:

Kaszę jaglaną przed gotowaniem wypłukać w gorącej wodzie, dzięki czemu nie będzie gorzka. Gotować przez około 20 minut w 1 szklance wody.

Czas przygotowania:

60 minut

Ilość porcji:

dla 4 osób