Czekoladowy sernik z wiśniami
1 kg zmielonego twarogu
200 g cukru pudru
1 łyżka mąki
5 jajek
400 ml mleka kokosowego
500 g czekolady (kakao 80%)
Polewa
100 g czekolady (kakao 50%)
6 łyżek słodkiej śmietany (36%)
Szczypta soli
120 g mąki pszennej
60 g cukru
90 g masła
2 łyżki kakao
Szczypta soli
Wiśnie
1 szklanka mrożonych wiśni
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody
Przygotowanie:
Połącz składniki na spód ciasta i włóż je do formy wyłożonej papierem. Następnie wyłóż formę ciastem i uformuj brzegi o wysokości jednego centymetra. Piecz przez 10 minut w 190 stopniach.
Wlej mleko do garnka, dodaj czekoladę i podgrzewaj do jej rozpuszczenia. Włóż twaróg, cukier puder i mąkę do miski. Wymieszaj do połączenia składników, powoli dodawaj jajka. Na koniec dodaj rozpuszczone mleko z czekoladą i szczyptę soli. Wlej ciasto na wcześniej upieczony spód i piecz przez 45-60 minut w 170 stopniach.
Włóż kawałki czekolady do rondla i dodaj 4 łyżki słodkiej śmietany. Podgrzewaj mieszając. Dodaj jeszcze jedną łyżkę śmietany aż masa stanie się gładka i błyszcząca.
Włóż wiśnie i cukier do garnka, dodaj 3-4 łyżki wody i płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Gotuj do zgęstnienia. Upieczony sernik udekoruj wiśniami.
Czas przygotowania:
90 minut
Ilość porcji:
10
1 kg zmielonego twarogu
200 g cukru pudru
1 łyżka mąki
5 jajek
400 ml mleka kokosowego
500 g czekolady (kakao 80%)
Polewa
100 g czekolady (kakao 50%)
6 łyżek słodkiej śmietany (36%)
Szczypta soli
Spód
120 g mąki pszennej
60 g cukru
90 g masła
2 łyżki kakao
Szczypta soli
Wiśnie
1 szklanka mrożonych wiśni
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody
Przygotowanie:
Połącz składniki na spód ciasta i włóż je do formy wyłożonej papierem. Następnie wyłóż formę ciastem i uformuj brzegi o wysokości jednego centymetra. Piecz przez 10 minut w 190 stopniach.
Wlej mleko do garnka, dodaj czekoladę i podgrzewaj do jej rozpuszczenia. Włóż twaróg, cukier puder i mąkę do miski. Wymieszaj do połączenia składników, powoli dodawaj jajka. Na koniec dodaj rozpuszczone mleko z czekoladą i szczyptę soli. Wlej ciasto na wcześniej upieczony spód i piecz przez 45-60 minut w 170 stopniach.
Włóż kawałki czekolady do rondla i dodaj 4 łyżki słodkiej śmietany. Podgrzewaj mieszając. Dodaj jeszcze jedną łyżkę śmietany aż masa stanie się gładka i błyszcząca.
Włóż wiśnie i cukier do garnka, dodaj 3-4 łyżki wody i płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Gotuj do zgęstnienia. Upieczony sernik udekoruj wiśniami.
Czas przygotowania:
90 minut
Ilość porcji:
10