message
burger_big dish

Kasza gryczana z jajkiem sadzonym

Składniki:
300 g kaszy gryczanej
4 jajka
1 łyżka Oleju Jedyny Szefa
Sól do smaku
Pieprz do smaku
1 cebula
150 g mozzarelli
1 ząbek czosnku
100 g szpinaku

Przygotowanie:

Na dużej patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać posiekany szpinak, mozzarellę, ugotowaną kaszę i przyprawy, wymieszać i przełożyć do formy. W kaszy z warzywami zrobić zagłębienie, wbić w nie jajko, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30 minut.

Wskazówki:

Aby kasza była sypka, zagotować pół litra wody z łyżeczką soli i 2 łyżkami Oleju Jedyny Szefa. Wsypać szklankę kaszy. Przez chwilę mieszać, aby nie przylegała do dna, następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez 15 minut, bez mieszania. Następnie kaszę odstawić na 20 minuty, aby zmiękła i wchłonęła wodę.

Czas przygotowania:

50 minut

Ilość porcji:

dla 4 osób

Składniki:
300 g kaszy gryczanej
4 jajka
1 łyżka Oleju Jedyny Szefa
Sól do smaku
Pieprz do smaku
1 cebula
150 g mozzarelli
1 ząbek czosnku
100 g szpinaku

Przygotowanie:

Na dużej patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać posiekany szpinak, mozzarellę, ugotowaną kaszę i przyprawy, wymieszać i przełożyć do formy. W kaszy z warzywami zrobić zagłębienie, wbić w nie jajko, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30 minut.

Wskazówki:

Aby kasza była sypka, zagotować pół litra wody z łyżeczką soli i 2 łyżkami Oleju Jedyny Szefa. Wsypać szklankę kaszy. Przez chwilę mieszać, aby nie przylegała do dna, następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez 15 minut, bez mieszania. Następnie kaszę odstawić na 20 minuty, aby zmiękła i wchłonęła wodę.

Czas przygotowania:

50 minut

Ilość porcji:

dla 4 osób