Kasza gryczana z jajkiem sadzonym
4 jajka
1 łyżka Oleju Jedyny Szefa
Sól do smaku
Pieprz do smaku
150 g mozzarelli
1 ząbek czosnku
100 g szpinaku
Przygotowanie:
Na dużej patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać posiekany szpinak, mozzarellę, ugotowaną kaszę i przyprawy, wymieszać i przełożyć do formy. W kaszy z warzywami zrobić zagłębienie, wbić w nie jajko, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30 minut.
Wskazówki:
Aby kasza była sypka, zagotować pół litra wody z łyżeczką soli i 2 łyżkami Oleju Jedyny Szefa. Wsypać szklankę kaszy. Przez chwilę mieszać, aby nie przylegała do dna, następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez 15 minut, bez mieszania. Następnie kaszę odstawić na 20 minuty, aby zmiękła i wchłonęła wodę.
Czas przygotowania:
50 minut
Ilość porcji:
dla 4 osób
4 jajka
1 łyżka Oleju Jedyny Szefa
Sól do smaku
Pieprz do smaku
1 cebula
150 g mozzarelli
1 ząbek czosnku
100 g szpinaku
Przygotowanie:
Na dużej patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać posiekany szpinak, mozzarellę, ugotowaną kaszę i przyprawy, wymieszać i przełożyć do formy. W kaszy z warzywami zrobić zagłębienie, wbić w nie jajko, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30 minut.
Wskazówki:
Aby kasza była sypka, zagotować pół litra wody z łyżeczką soli i 2 łyżkami Oleju Jedyny Szefa. Wsypać szklankę kaszy. Przez chwilę mieszać, aby nie przylegała do dna, następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez 15 minut, bez mieszania. Następnie kaszę odstawić na 20 minuty, aby zmiękła i wchłonęła wodę.
Czas przygotowania:
50 minut
Ilość porcji:
dla 4 osób