Kebab z kurczaka
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka Oleju Jedyny Szefa
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka keczupu
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka musztardy
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu
Pół łyżeczki papryki chilli
Pół łyżeczki bazylii
Szczypiorek do dekoracji
1 mango
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z limonki
Pół łyżeczki płatków chilli
Kilka listków świeżej kolendry
Pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki w misce. Do marynaty włóż pokrojone kawałki piersi z kurczaka.
Odłóż do lodówki na conajmniej godzinę, najlepiej zostaw na całą noc. Mięso wyjmij z lodówki i nadziej je na wykałaczki. Grilluj około 30 minut z każdej strony. Podawaj z salsą mango i świeżym, posiekanym szczypiorkiem.
Umyte i obrane mango pokrój w kostki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę i pozostałe przyprawy. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Wskazówki:
Jeżeli chcesz, aby salsa była bardziej orzeźwiająca, dodaj listki mięty.
Czas przygotowania:
80 minut
Ilość porcji:
dla 4 osób
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka Oleju Jedyny Szefa
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka keczupu
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka musztardy
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu
Pół łyżeczki papryki chilli
Pół łyżeczki bazylii
Szczypiorek do dekoracji
Salsa Mango
1 mango
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z limonki
Pół łyżeczki płatków chilli
Kilka listków świeżej kolendry
Pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki w misce. Do marynaty włóż pokrojone kawałki piersi z kurczaka.
Odłóż do lodówki na conajmniej godzinę, najlepiej zostaw na całą noc. Mięso wyjmij z lodówki i nadziej je na wykałaczki. Grilluj około 30 minut z każdej strony. Podawaj z salsą mango i świeżym, posiekanym szczypiorkiem.
Umyte i obrane mango pokrój w kostki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę i pozostałe przyprawy. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Wskazówki:
Jeżeli chcesz, aby salsa była bardziej orzeźwiająca, dodaj listki mięty.
Czas przygotowania:
80 minut
Ilość porcji:
dla 4 osób