Łosoś w szparagach
1 pęczek szparagów
2 łyżki masła
2 łyżki Oleju Jedyny Szefa
1 łyżka soku z cytryny
Sól morska
Oregano
Tymianek
Rozmaryn
Cząber
Pietruszka
Przygotowanie:
Łososia oczyścić i zamarynować solą, pieprzem, przyprawami, sokiem z cytryny i olejem. Wstawić do lodówki na pół godziny. W międzyczasie, naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć łososia, a obok niego umyte szparagi (bez twardych końcówek). Przed ułożeniem całość posypać solą i pieprzem od spodu. Wlać resztę marynaty i dodać masło. Piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, a po wyjęciu posypać świeżym koprem.
Wskazówki:
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy je umyć. Aby uniknąć twardych końcówek, złapać za oba końce, zgiąć i złamać. Użyć górnej części. Ziemniaki (można je upiec w naczyniu obok szparagów), a także sałata skropiona sokiem z cytryny i Olejem Jedyny Szefa stanowią świetny dodatek do łososia i szparagów.
Czas przygotowania:
45 minut
Ilość porcji:
dla 3 osób
1 pęczek szparagów
2 łyżki masła
2 łyżki Oleju Jedyny Szefa
1 łyżka soku z cytryny
Sól morska
Czarny pieprz
Oregano
Tymianek
Rozmaryn
Cząber
Pietruszka
Przygotowanie:
Łososia oczyścić i zamarynować solą, pieprzem, przyprawami, sokiem z cytryny i olejem. Wstawić do lodówki na pół godziny. W międzyczasie, naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć łososia, a obok niego umyte szparagi (bez twardych końcówek). Przed ułożeniem całość posypać solą i pieprzem od spodu. Wlać resztę marynaty i dodać masło. Piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, a po wyjęciu posypać świeżym koprem.
Wskazówki:
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy je umyć. Aby uniknąć twardych końcówek, złapać za oba końce, zgiąć i złamać. Użyć górnej części. Ziemniaki (można je upiec w naczyniu obok szparagów), a także sałata skropiona sokiem z cytryny i Olejem Jedyny Szefa stanowią świetny dodatek do łososia i szparagów.
Czas przygotowania:
45 minut
Ilość porcji:
dla 3 osób