Mini tarty z kurczakiem
1 pierś z kurczaka
1 jajko ugotowane na twardo
200 g riccotty
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
Sól do smaku
Pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki chilli
5 łyżek Oleju Jedyny Szefa
Forma do muffinek / kokilki
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę oraz dopraw solą, papryką chilli, czosnkiem i łyżką oleju. Następnie smaż chwilę na patelni. Połącz jajko, riccottę i parmezan z jogurtem i natką pietruszki. Dodaj usmażonego kurczaka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać więcej pieprzu do zaostrzenia smaku.
Z każdego arkusza ciasta wytnij kwadraty tak duże, aby ich końcówki lekko wystawały po wyłożeniu nimi foremek. Rozprowadź odrobinę masła na każdym z nich. Ciasto wypełnij nadzieniem.
Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Wskazówki:
Orzechy włoskie są doskonałym dodatkiem do mini tart - przed upieczeniem posyp nimi każdą porcję i delektuj się ich chrupkością. Jeśli nie masz foremek do muffinów, to przy pomocy sznurka każdą porcję ciasta uformuj w kształt sakiewki i ułóż je na blasze do pieczenia.
Czas przygotowania:
45 minut
Ilość porcji:
dla 2 osób
1 pierś z kurczaka
1 jajko ugotowane na twardo
200 g riccotty
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
Pół garści natki pietruszki
Sól do smaku
Pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki chilli
5 łyżek Oleju Jedyny Szefa
Forma do muffinek / kokilki
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę oraz dopraw solą, papryką chilli, czosnkiem i łyżką oleju. Następnie smaż chwilę na patelni. Połącz jajko, riccottę i parmezan z jogurtem i natką pietruszki. Dodaj usmażonego kurczaka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać więcej pieprzu do zaostrzenia smaku.
Z każdego arkusza ciasta wytnij kwadraty tak duże, aby ich końcówki lekko wystawały po wyłożeniu nimi foremek. Rozprowadź odrobinę masła na każdym z nich. Ciasto wypełnij nadzieniem.
Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Wskazówki:
Orzechy włoskie są doskonałym dodatkiem do mini tart - przed upieczeniem posyp nimi każdą porcję i delektuj się ich chrupkością. Jeśli nie masz foremek do muffinów, to przy pomocy sznurka każdą porcję ciasta uformuj w kształt sakiewki i ułóż je na blasze do pieczenia.
Czas przygotowania:
45 minut
Ilość porcji:
dla 2 osób