message
Sałatka z awokado dish

Pieczona marchewka z fetą

Składniki:
250 g ugotowanej soczewicy
150 g sera feta
1 łyżka Oleju Jedyny Szefa
3 łyżeczki miodu
3 łyżeczki soku z cytryny
6 łyżeczek oliwy z oliwek
250 ml jogurtu
2 łyżeczki pestek granatu
1 kg marchewki
1 czerwona cebula
100 g rukoli
1 łyżka musztardy
Szczypta kminku
Sól i pieprz do smaku
Garść posiekanego koperku

Przygotowanie:

Wymieszaj olej z kminkiem oraz zalej nim obrane i pokrojone marchewki wyłożone na blasze do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj 2 łyżeczki miodu do pieczonej marchwii i piecz przez kolejnych 5 minut.

Wsyp soczewicę, rukolę, cebulę pokrojoną w drobne paski i marchewkę do miski. Pokrusz fetę i dopraw do smaku. Wymieszaj sok z cytryny, musztardę, oliwę i łyżeczkę miodu, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj gotowy dressing. Podawaj wraz z jogurtem wymieszanym z koperkiem, posyp pestkami granatu.

Wskazówki:

Jeśli masz marchewki “baby carrots”, piecz je krócej.

Czas przygotowania:

25 minut

Ilość porcji:

dla 4 osób

Składniki:
250 g ugotowanej soczewicy
150 g sera feta
1 łyżka Oleju Jedyny Szefa
3 łyżeczki miodu
3 łyżeczki soku z cytryny
6 łyżeczek oliwy z oliwek
250 ml jogurtu
2 łyżeczki pestek granatu
1 kg marchewki
1 czerwona cebula
100 g rukoli
1 łyżka musztardy
Szczypta kminku
Sól i pieprz do smaku
Garść posiekanego koperku

Przygotowanie:

Wymieszaj olej z kminkiem oraz zalej nim obrane i pokrojone marchewki wyłożone na blasze do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj 2 łyżeczki miodu do pieczonej marchwii i piecz przez kolejnych 5 minut.

Wsyp soczewicę, rukolę, cebulę pokrojoną w drobne paski i marchewkę do miski. Pokrusz fetę i dopraw do smaku. Wymieszaj sok z cytryny, musztardę, oliwę i łyżeczkę miodu, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj gotowy dressing. Podawaj wraz z jogurtem wymieszanym z koperkiem, posyp pestkami granatu.

Wskazówki:

Jeśli masz marchewki “baby carrots”, piecz je krócej.

Czas przygotowania:

25 minut

Ilość porcji:

dla 4 osób