Pieczona marchewka z fetą
150 g sera feta
1 łyżka Oleju Jedyny Szefa
3 łyżeczki miodu
3 łyżeczki soku z cytryny
6 łyżeczek oliwy z oliwek
250 ml jogurtu
2 łyżeczki pestek granatu
1 czerwona cebula
100 g rukoli
1 łyżka musztardy
Szczypta kminku
Sól i pieprz do smaku
Garść posiekanego koperku
Przygotowanie:
Wymieszaj olej z kminkiem oraz zalej nim obrane i pokrojone marchewki wyłożone na blasze do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj 2 łyżeczki miodu do pieczonej marchwii i piecz przez kolejnych 5 minut.
Wsyp soczewicę, rukolę, cebulę pokrojoną w drobne paski i marchewkę do miski. Pokrusz fetę i dopraw do smaku. Wymieszaj sok z cytryny, musztardę, oliwę i łyżeczkę miodu, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj gotowy dressing. Podawaj wraz z jogurtem wymieszanym z koperkiem, posyp pestkami granatu.
Wskazówki:
Jeśli masz marchewki “baby carrots”, piecz je krócej.
Czas przygotowania:
25 minut
Ilość porcji:
dla 4 osób
150 g sera feta
1 łyżka Oleju Jedyny Szefa
3 łyżeczki miodu
3 łyżeczki soku z cytryny
6 łyżeczek oliwy z oliwek
250 ml jogurtu
2 łyżeczki pestek granatu
1 kg marchewki
1 czerwona cebula
100 g rukoli
1 łyżka musztardy
Szczypta kminku
Sól i pieprz do smaku
Garść posiekanego koperku
Przygotowanie:
Wymieszaj olej z kminkiem oraz zalej nim obrane i pokrojone marchewki wyłożone na blasze do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj 2 łyżeczki miodu do pieczonej marchwii i piecz przez kolejnych 5 minut.
Wsyp soczewicę, rukolę, cebulę pokrojoną w drobne paski i marchewkę do miski. Pokrusz fetę i dopraw do smaku. Wymieszaj sok z cytryny, musztardę, oliwę i łyżeczkę miodu, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj gotowy dressing. Podawaj wraz z jogurtem wymieszanym z koperkiem, posyp pestkami granatu.
Wskazówki:
Jeśli masz marchewki “baby carrots”, piecz je krócej.
Czas przygotowania:
25 minut
Ilość porcji:
dla 4 osób